4 typy lektorů, se kterými se nechcete na kurzech potkat

Nedávno jsme se tu tak trošku pustili do účastníků kurzů, nechme je tedy dnes, aby lektorům vrátili úder :) Sepsali jsme pro vás malou typologii lektorů, kteří jsou noční můrou všech studentů. Ale nebojte se, s takovými “experty” my rozhodně nespolupracujeme!

Kurzy-pro-sociální-služby-a-neziskovky-blog-o-typech-lektorů

s jakými typy lektorů se občas potkáte na vzdělávacích kurzech

 

  • mumlavý milovník slidů

Své kurzy koncipuje podle hesla Čím víc, tím líp. Jeho prezentace jsou nekonečné, jeho mluva monotónní a počet bdících posluchačů minimální. I opravdu ohleduplní a trpěliví kurzisté po třicátém slidu a projevu hypnotizéra nechají svoji hlavu poklesnout a zcela neohleduplně chrápou. Hlavní přínos účasti na kurzu Milovníka slidů je tak dohnání spánkového deficitu. Polštářek s sebou!

  • stydlín

Při veřejném prezentování viditelně trpí. A vy s ním. Přemýšlíte nad tím, zda si všiml, že není v místnosti sám a netrpí-li náhodou samomluvou. Nejprve s ním soucítíte, povzbudivě se usmíváte a napínáte uši, abyste pochopili význam jeho koktavě šeptaných slov. Po pár hodinách jeho nervozita přechází i na vás, uvědomujete si, že i vy se potíte a poznáváte hranice vlastní empatie. Jediná otázka, kterou chcete přispět do případné debaty, je: Proč proboha děláte tuhle práci?

  • bodrý bavič - one man exhibiční show

Neméně strašidelný model lektora, opak stydlína. Lektorský tandem těchto dvou by mohl být pozoruhodnou komediální show. Bodrý bavič lektoruje rád, moc rád. V podstatě vám odlektoruje jakékoliv téma, protože rozumí úplně všemu. Sice se možná nedozvíte moc informací k odbornému tématu, jemuž se má kurz věnovat, ale zase si vyslechnete spoustu veselých historek, bavičových rodinných příběhů a pokud vás nerozesmějí ony, pak zcela jistě smích samotného lektora, který se sám vlastním vyprávěním baví nejlíp. Po osmé historce toužíte po Mumlavém milovníkovi slidů.

  • rychlík

Svůj kurz lektoruje už tak dlouho, že propadl dojmu, že jeho obsah každý zná. Nebaví ho opakovat léta to samé, ale inovovat prezentaci je také otrava. Nasadí tedy rychlé tempo, aby to už bylo za námi, kurzistům přátelsky nabídne možnost skončit dříve, protože “všichni přece máme spoustu jiné práce, že?”. Problém nastává, pokud snad kurzisté přišli na jeho kurz s naivním záměrem dozvědět se něco o daném tématu. Obvykle stihnou pochytit jen názvy jednotlivých slidů a ke každému poznámku ve stylu “to asi už znáte, tímhle se nebudeme zdržovat, tohle je přeci jasné..” Kladná stránka účasti na jeho kurzu? Eee, tím se teď nezdržujme..