Co očekávat od vzdělávacích kurzů a workshopů

Máme tu léto, které má většina z nás, byť již nejsme školou povinní, spojené s prázdninami. A o prázdninách se většina školou povinných moc netěší na podzim a návrat do školních lavic. Přestože věříme, že si zasloužené volno (i když poněkud kratší, než mají školáci) užíváte s radostí, pojďme se společně zamyslet nad důvody, proč se do školních lavic, tedy do vzdělávacích kurzů a workshopů zase vrátit (kurzy nám mohou totiž dát mnohem víc, než si myslíme).

Co tedy může být důvodem k účasti na kurzu či workshopu kromě zájmu o samotné téma kurzu?

  1. Ukládá nám to zákonná povinnost. Ano, nezačali jsme zrovna pozitivní motivací, ale je to tak, sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách se ze zákona musí dále vzdělávat v tématech relevantních pro svůj obor.
  2. Získáme odstup od úmorné každodennosti. Nadhled nad tím, co denně téměř automaticky vykonáváte, vám umožní zbavit se automatismu a zamyslet se nad tím, zda by šlo něco z našich úkonů dělat jinak. Tak, aby to přinášelo větší užitek našim klientům, nám a kolegům usnadnilo práci či ušetřilo zdroje, lidské i finanční.
  3. Sdílení a potvrzení: Je nesmírně povzbudivé slyšet od kolegyň a kolegů ze spřízněných pracovišť, že čelí stejným či velmi podobným problémům a inspirovat se jejich přístupem a způsobům řešení. Ruku na srdce - nechybí vám tak trochu v práci pochvala a symbolické poplácání po rameni? Je moc fajn, když si v konfrontaci se zkušenosti druhých můžete říct: Jasně, děláme to dobře! Často je takové setkání také skvělou příležitostí uvědomit si pozitiva, která jinak v práci snadno přehlédneme: máme moc fajn kolegy, s nimiž je legrace, naši nadřízení vlastně vůbec nejsou tak mizerní a hele, jinde jsou na tom o dost hůř.
  4. Varování: Sdílení zkušeností může mít i druhý efekt, může nám posloužit jako varovný prst a upozornit: ne, tudy my jít nechceme, tohle není ta cesta. Někdy na kurzech potkáte kolegy z oboru, kteří jsou vyhaslí, znavení až cyničtí. Je dobré si uvědomit i toto riziko a zamyslet se nad tím, jak mu předcházet. (Mimochodem, na podzim se právě tomuto tématu budeme věnovat v nových kurzech!).
  5. Inspirace: Kde jinde než na zajímavém workshopu s lidmi, kteří chápou naši práci, můžeme načerpat nápady, nové podněty,užitečné informace, inspirativní osobnosti!
  6. Reflexe: Ač to primárně vůbec není důvod, proč se na určitý kurz hlásíme, je skvělou příležitostí k sebereflexi a zamyšlení nad tím, zda víme, proč děláme co děláme. Položme si otázku, zda svoji práci děláme skutečně nejlépe, jak je v daném kontextu možné, co můžeme a hlavně co a jak chceme změnit, aby nás i kolegy a klienty bavila víc, jak se nenechat udolat každodenním stresem.

 

 A jaké jsou vaše důvody? Co očekáváte od kurzů, do kterých se přihlásíte?

Vzdělávání-Janotová-kurzy