Jak si nevybírat vzdělávací kurz

Rozhodli jste se rozšířit své vědomosti na odborných kurzech nebo vám další vzdělávání ukládá vaše profese jako povinnost? Výborně! Pojďme se s trochou nadsázky podívat na to, jak lze tento ušlechtilý úmysl velmi snadno zabít.

Výběr-vzdělávacího-kurzu-pro-sociální-pracovníky-a-neziskovky-vzdělávání-janotová

Zde je několik tipů, jak neuvažovat při výběru vzdělávacího kurzu

 

  • Hlavně ať tam po mně nic nechtějí!

Děsí vás, že se vás lektor/ka bude na něco ptát a vyžadovat po vás aktivitu? Radši byste si jen tak v klidu poseděli, popíjeli kafe a s úsměvem v duchu plánovali dovolenou? Tak to možná bude lepší zajít do kavárny. Jasně, všichni jsme unavení a zahlcení a nemáme rádi, když nás někdo poučuje. Ale proč nevyužít příležitosti podívat se na svoji praxi jiným pohledem, zjistit, jak jsou na tom ostatní a třeba objevit opravdu užitečné tipy, kontakty a zlepšováky? Nebojte, nikdo vás nechce nachytat a poznámku za nepozornost také nedostanete!

  • Tak já si vyberu něco, co už znám, ať nejsem za blbce.

Někdy je to možná cesta, jak si prohloubit znalosti ve svém oboru. Ale upřímně, není za vaším výběrem spíš strach z neznámého a obava, že se ztrapníte? Nebojte se, dobrý lektor chápe, že je tu od toho, aby vám téma vysvětlil a rád vás odkáže i na další zdroje informací. Zkuste se řídit heslem: Nerozumím? Tak se zeptám. Proto jste přece šli na kurz, abyste se něco naučili!

  • Musí tam být wifi, abych mohl/a vyřídit emaily a resty.

Pomiňme fakt, že pro lektora je dost nepříjemné povídat něco lidem, kteří hypnotizovaně zírají do obrazovek svých přístrojů a celá atmosféra kurzu je tak nějak mdlá. Co myslíte, že si můžete odnést ze situace, v níž vnímáte jedním uchem (jestli vůbec, protože u toho přemýšlíte nad obsahem emailů, plánováním schůzek a vším tím efektivním multitaskingem)? Ano, nic moc. I když máte jistě bystrý mozek, tolik podnětů najednou zkrátka nedokáže využít. Pojďte na to jinak - vnímejte, ptejte se kolegů i lektora/ky, zapojte se do diskuse, přemýšlejte, sdílejte vlastní zkušenost. Domů tak nemusíte jít utlučení informacemi a úkoly, ale osvěžení o nové nápady. 

  • Moc nevím, co je to za kurz a co od toho čekat, ale jdu, důležité je se zúčastnit!

Ano, proč se nenechat překvapit. Někdy to funguje. A jindy zase funguje alespoň malá příprava. Zamyslet se nad tím, co mě v souvislosti s probíraným tématem nejvíc zajímá a trápí, co by se mi právě pro moji praxi nejlépe hodilo. Kurz tak bude víc právě vám “na míru”. Připravte si klidně pár bodů a dotazů na lektora, je to pro vás dobrá sebereflexe a nebudete si muset až po kurzu vyčítat, že jste se nezeptali na to , co vás právě teď napadlo. Některé kurzy přímo nabízejí možnost konzultace, třeba k tématu projektových žádostí - přineste svoji grantovou žádost a proberte ji s lektorkou.